Az amerikai futball posztjai és fontosságuk a játék szempontjából
Írta: Botond    2011. június 27. hétfő, 15:26    PDF Nyomtatás E-mail

A következő posztok elemzésével folytatjuk hetente jelentkező cikksorozatunkat: 3-4-es rendszer defensive end-je, 4-3-as rendszer gyengeoldali linebacker-e.

3-4-es rendszer defensive end-je: Általánosságban a football szaknyelv ötös technikaként emlegeti ezt a posztot, de a védelmi felfogástól függően rengeteg feladatuk lehet, egyszerűen a blokkok felvételétől kezdve egészen az irányító siettetéséig.

Ezen a poszton a testméret kiemelkedően fontos, a legtöbb játékos 190 cm és 140 kg fölötti, azért, mert a támadó fal tackle-jei ellen kell megállniuk a helyüket, ráadásul gyakran meg is duplázzák őket. A méreten kívül egy másik elengedhetetlen tulajdonság a gyors kezek amivel a blokkokat könnyen bontani képesek, ha feléjük megy a futás.

 

A védelmi fal feladata sosem pusztán fizikai jellegű, a falban kemény pszichológiai hadviselés zajlik. Általában azoknak a csapatoknak melyeknek nagyon kemény védelmi fala van sokkal jobban teljesít az egész védelme, ezért egy három fős védelmi falban minden játékostól a maximumot várják el.

Ritkaság: Nem nehéz jó 3-4-es defensive end-eket találni, sok falember nagy méretű, gyors kezű csak eddig rossz sémában játszott, a pszichológiai keménység megtalálása már nehezebb feladat.

Hatékonyság: A védelmi rendszer szempontjából elengedhetetlenek a jó defensive end-ek, elsősorban a futás ellen hatékonyak, de ha csak a blokkok felvételére használják őket akkor is nagyon sokat jelentenek a linebacker-ek számára. Nagyon hatékonyak ezek a játékosok gondojunk csak a Pittsburgh end párosára Aaron Smith-re és Brett Keisel-re

Pénz: Átlagos a fizetésük az NFL keretein belül.

Karrierhossz: Mivel a falban játszanak, nem mondhatnám hogy sokáig képesek kiemelkedően teljesíteni, azonban a fal tagjai közül talán ők bírják a legjobban.

4-3-as rendszer gyengeoldali linebacker-e: A legtöbben WILL-ként hivatkoznak rájuk, a legtöbb védelmi felállásban a WILL a linebackerek közül a legszabadabb, tőle várják el hogy nagy játékot produkáljon, ezért ő a legatlétikusabb is a három linebacker közül. Ha kell fedeznie kell a tight end-et, megfognia a futást, csökkenteni a területet hasonlóan a cornerback-hez vagy a safety-hez.

 
Derrick Brooks a Tampa Bay linebacker-e a tipikus WILL linebacker volt fénykorában, fantasztikusan szerelt, hatalmas területet tudott levédeni, fegyelmezetten játszott, és elég sok interception-e is volt.

 Ritkaság: Mivel körülbelül az NFL fele használja a 3-4-es rendszert sokkal több egyetemi WILL linebacker marad munka nélkül, mint eddig. Ennek ellenére az elit játékosok megtalálása még mindig nagyon nehéz, mert nagyon sok mindenhez kell érteniük és ezért is ragaszkodnak a csapatok a kiemelkedő játékosokhoz, pl. a Bears Lance Briggs-nek egy hat éves 36 millió dolláros szerződést ajánlott még 2008-ban.

Hatékonyság: A gyenge oldali linebacker fedezi a legnagyobb területet a linebackerek közül,ha itt egy gyengébb játékos játszik az kiszolgáltatottá teheti a védelmet a passz ellen. Ezért a mai NFL-ben egyre fontosabb feladat hárul rájuk.

 

Pénz: Közepes fizetést kapnak ezek a játékosok.

Karrierhossz: A harmincas éveik elejéig képesek hatékonyak lenni ezek a linebacker-ek utána a sebességük csökkenésével már nem teljesítenek az elvárható szinten.

3-4-es rendszer középső linebacker-e: Míg a 3-4-ben a külső linebackerek feladata elsősorban a passzsiettetés a belső linebacker-ek csak ritkán teszik ezt, ennek elsődleges oka az, hogy a tight end és a futó semlegesítése az elsődleges feladatuk és csak ketten vannak arra a munkára amit a 4-3-as rendszerben 3 linebacker végez.

Nagyon fontos, hogy képesek legyenek a blokkokat kezelni, mert leggyakrabban a támadó fal guard-ja vagy centere próbálja meg blokkolni a belső linebacker-eket. Tömzsi hatalmas erejű, de emellett rövid távon gyors és kevéssé sérülékeny játékosok játszanak ezen a poszton. A másik nagyon fontos tulajdonság a fegyelmezettség és a tapasztalat/ösztönök, mert az akció sűrűjében kell helytállniuk.

Ritkaság: A fent említettek ellenére nem olyan nehéz jó belső linebackert találni a 3-4-hez, mert ide nem kellenek azok az atletikus képességek melyek a 4-3-ban elengedhetetlenek. Amire szükség van az a blokkok kezelése, az ösztönök és a kemény szerelések, a többit megoldják a csapattársak

Hatékonyság: A futás elleni védekezés és valamennyi passzvédekezés a feladatuk, de nem mondanám túl látványosnak amit csinálna, persze egy egy James Harrison féle szerelés képes felrázni egy egész stadiont.

Pénz: Karlos Dansby a Dolphins középső linebacker-e 43 millió dollárt keres, ezzel ő a legjobban kereső középső linebacker a 3-4-es rendszerben, általában közepes a fizetésük.

Karrierhossz: Harmincas éveik közepéig hatékonyak maradhatnak elsősorban a keménységükre támaszkodva, mert nincs szükségük kiemelkedő atletikusságra.