Az amerikai futball posztjai és fontosságuk a játék szempontjából
Írta: Botond    2011. július 04. hétfő, 09:51    PDF Nyomtatás E-mail

Cikksorozatunk hetedik és egyben utolsó részéhez érkeztünk. A mostani cikk öt poszt jellegzetességeivel foglalkozik: belső támadó falemberek, tight end, harmadik számú elkapó,SAM linebacker, és a speciális csapategység rúgói.

Támadó fal belső falemberei: A támadó fal közepét, a center-t és a két guard-ot egy csoportban szeretném tárgyalni, mert nincs igazán nagy különbség a két pozíció között.

Elsődleges feladatuk a futásblokkolás, de van némi passzblokkolási feladatuk is, elég gyorsnak kell lenniük ahhoz, hogy a védelmi falon túljutva a linebackerek között kemény blokkokat osszanak ki a futó előtt.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az NFL-ben gyakori zóna-blokkolásos támadófalakban betöltött szerepüket: itt könnyebb és gyorsabb emberekre van szükség, akik sokszor csapdáznak és húznak és elsősorban nem egy ember blokkolása a feladatuk hanem úgynevezett blokkolási folyosókban kell gondolkozniuk.

 


 

A center vezetői feladatai sem elhanyagolhatók, ők irányítják a falat, jelzik az elsődleges blitz-előt és igazgatják társaikat.

Ritkaság: A draft során minőségi center-eket és guard-okat lehet találni a második-harmadik körben, de az elit játékosok elég ritkák, ezért közepesen nehéz jó játékost találni

Hatékonyság: A passzblokkolásban is van szerepük, de elsődlegesen a futójátékban dominálnak, mivel azonban ez egyre kisebb szerephez jut ezért gyenge közepesre értékelném a hatékonyságukat

Pénz: Nagyon keveset keresnek, persze az elit játékosok fizetése itt is magas.

Karrierhossz: Nagyon hosszú karrierre számíthatnak ez első éves játékosok, Kevin Mawae tavaly vonult vissza több mint 15 év után, és most ő az NFL Játékosok Szervezet-ének (NFLPA) vezetője.

Tight End: Talán e legtúlértékeltebb poszt az NFL-ben a tight end. Elsődleges feladatuk a támadójáték szélesítése, de a legtöbb tight end nem rendelkezik  a sebességgel, hogy nagy mennyiségű yard-ot hozzon össze az elkapás után, nem lehet minden játékos Vernon Davis vagy Antonio Gates szinű. Persze a vörös zónában betöltött biztos kezű kemény elkapó szerepük vitathatatlan. Ugyanakkor az elmúlt 20 évben egyre csökkent a blokkoló szerepük.

 


 

A tight endek a mai futballban legtöbbször extra elkapóként jutnak szerephez, Dallas Clark a Colts-ban Chris Cooley pedig a Redskins-ben évek óta elkapókhoz hasonló statisztikai mutatókkal rendelkeznek

Ritkaság: A második és a negyedik kör között kezdő képességű tight endek-et lehet találni, de a szabadügynökség is jó lehetőséget nyújt a kezdő megtalálásához

Hatékonyság: Elég kevésszer kerülnek olyan helyzetbe hogy mérkőzéseket döntsenek el, ezért gyengének mondanám.

Pénz: Még a kiemelkedően jó játékosok is csak közepesen vannak megfizetve.

Karrierhossz: Karrierjük egészen a harmincas éveik végéig tart.

Harmadik számú elkapó: Slot elkapónak is nevezik, mostanában a három elkapós felállásokkal válik egyre fontosabbá a poszt.

Legfőbb ismérvük a biztos kezük, jó futási képességük, de ami talán a legfontosabb az elkapás után futókhoz hasonlóan yardokat kell tudniuk hozni a földön. Nagyon robbanékony játékosok játszanak ezen a poszton, általában kis méretű egyetemi futókból képzik őket az NFL elvárásainak megfelelően.  Ritkán futnak hosszú utakat elkapásaik többsége a line of scrimmage közelében történik, ezért kevés TD-t szereznek.

 

 

Ritkaság: Egyáltalán nem nehéz jó harmadik elkapót találni, az egyetemről bőven jönnek ki kis méretű futók és kisebb sebességű elkapók akik elég labdabiztosak és kiváló slot elkapók lesznek a következő szinten, például Danny Woodhead aki igazi közösnégkedvenc lett a Jets-el készített Hard Knocks sorozatban, csapatváltás után a Patriots-ban már futóként szerepel.

Hatékonyság: Közepes, statisztikailag nem túl meggyőző amit mutatnak, de az egyre nyitottabb támadóegységekben kritikus szerepük van.

Pénz: Nagyon olcsóak ezek a játékosok, az NFL legjobb slot elkapója Wes Welker évente 4 millió dollárt keres a Patriotsban

Karrierhossz: Harmincas éveik elejéig hatékonyak maradnak.

4-3-as rendszer erős oldali linebacker-e: A SAM linebacker kétség kívül a 4-3-as védelmi rendszer legkevesebb feladattal rendelkező tagja, fontosak a csapat számára, mert kemény és nagy ütő játékosok játszanak ezen a poszton és feltüzelik a csapattagokat, de a séma szempontjából nem annyira fontos a kiemelkedő játéktudás.

Általában ők a legkevésbé atletikus játékosok, azonban a méret fontos, mert sok blokkot kapnak és szerelniük is stabilan kell. Legfőbb feladatuk a futó szerelése, de néha zónázásnál övék a lapos zóna, valamint esetenként a tight end-re is figyelniük kell. Ha egy csapatnak jól blitzelő SAM linebacker-e van komoly előnyt faraghat a váratlan blitzekből.

A mai NFL-ben egyre csökken a szerepük, a sok passzjáték miatt már csak az első és második down-nál vannak a pályán.

Ritkaság: Nem nehéz jó játékost találni, nagy kemény srácokra van szükség akik tudnak szerelni.

Hatékonyság: Mivel ők a futás elleni kemény fiúk és az NFL eléggé passzorientált egyre kevésbé hatékonyak.

Pénz: Nem keresnek túl sokat.

Karrierhossz: Átlagos a karrierhosszuk, sokat kapnak a futás elleni védekezés során.

Rúgó/Punter: A Speciális csapategység nagyon fontos a footballban, ha egy csapatnak ez a csapatrésze nem teljesít jól az általában rányomja bélyegét a győzelmek számára.

Az NFL Network szakkommentátora Mike Lombardi szerint a kihagyott mezőnygólok valójában elvesztett labdák, mert ilyenkor a másik csapat onnan támadhat ahonnan nem sikerült berúgni a három pontos kísérletet. MI a különbség egy kihagyott 45 yardos mezőnygól és egy a 45 yard-os vonalig visszahordott interception között? A végeredmény szempontjából semmi. Ez az oka annak, hogy egy jó rúgó és egy jó döntéseket hozó edző mennyit dobhat egy csapat teljesítményén.

 

 

A punterek is meccseket dönthetnek el mert nagy mértékben befolyásolhatják a csapatok pozícióját, nagyon sok yardot spórolva a saját csapatuknak.

Minden idők legjobb punter-e Ray Guy szerintem a Hall of Fame-be tartozik, karrierje során több mint 42.4 yard-ot átlagolt.

Ritkaság: Nagyon nehéz ezeket a posztokat felmérni, sok egyetemista játékos nem bír megbirkózni a profiknál bekövetkező sebességváltással, ez az oka hogy nehéz jó játékosokat találni.

Hatékonyság: Egész hatékonyak, de ritkán döntenek csupán saját értékeik miatt meccseket.

Pénz: Nagyon keveset keresnek, persze itt is van kivétel, a Raiders a második körben draftolta Sebastian Janikowski-t akit akkor igazi rúgófenoménnek tartottak, mostanra kiderült, hogy pontatlan és hajlamos az italozásra, ennek ellenére 201-ben 16 millió dolláros szerződést kötött vele az Oakland.

Karrierhossz: A leghosszabb az NFL-ben egészen a negyvenes éveik közepéig képesek hatékonyan játszani.

Ezzel be is fejezzük a posztok ismertetését, sok specialista poszttal, mint például a gunner-rel és a long snapper-rel nem foglakozunk, mert feladatuk annyira speciális, hogy nem mérhetőek össze hatékonyság szempontjából egy fentebb említett poszttal sem.