Super Bowl V
Írta: Láb    2010. december 27. hétfő, 10:52    PDF Nyomtatás E-mail
Super Bowl V
79204 ember előtt került megrendezésre a Super Bowl V. Miami Orange Bowl stadionja immáron harmadjára adott otthont a rendezvénynek. A függönyt 1971 január 17-én húzták fel, hogy az új műfüves nagyszínpadon bemutathassa tudását a Baltimore Colts és a Dallas Cowboys. Ez az alkalom nem csak a Cowboys debütálásával köthető egybe. A mesterséges gyep számára szintén ez volt az első szereplés ideje a Super Bowl-ok történelmében. A frissen alakult AFC és NFC konferencia első összecsapása készülődött.  
 
Az első negyed pontszegénynek tekinthető. Mike Clark mezőnygólja kivételével semmi nem mozdított a pontszámokon. A Dallas állt vezetésre. A második negyed 8. másodpercében szintén Clark volt az, aki változtatott a pontok állásán. Azonban Rick Volk és Mike Curtis labdaelcsípéseinek következtében a Dallas támadása megtört és a Baltimore vette át a stafétát. A Colts egyetlen pontot érő passz játékát Johnny Unitas röppentette a levegőbe. Tervezett célpontja, Eddie Hinton ujjhegyéről lecsúszott a labda. A Dallas defensive back-je Mel Renfro is csak levegőt fogott. Végül John Mackey kaparintotta meg a labdát, és a következő 45 yardon már senki nem állíthatta meg. Az összességében 75 yardos játékot a fehér-ben játszó Colts nem tudta extra ponttal megtoldani, mivel a Cowboys védelme blokkolta a rúgást. A Dallas a hetedik perc után pár másodperccel játékát touchdown-ra váltotta. Duane Thomas 7 yardos passzt kapott Craig Morton-tól. A TD utáni rúgás Clark-nak köszönhetően ismét célba ért. A félidő hátralevő része hemzsegett a labdaeladásoktól és labdabirtoklási-jog vesztésektől. Mindkét csapat rengeteg hibával játszott. A félidő végén az állás 13-6 volt a kékmezes Cowboys javára.
 
A harmadik negyed pont nélkül telt. A negyedik negyedben a Colts-nak sikerült felülemelkedni saját hibáin és kihasználnia ellenfele baklövéseit. A védelem labdaelcsípései tiszta előnyhöz juttatták a Baltimore alakulatát. Ez a felülkerekedés végül az eredményen is megmutatkozott. Tom Nowatzke 2 yaros futása, majd Jim O’Brien PAT-je kiegyenlítette az állást. A Baltimore pár másodperccel a meccs vége előtt ismét labdát szerzett. Kedvező mezőnypozícióból készülődhetett rúgásnak a rookie O’Brian. Mindössze 5 másodperccel a meccs végét jelentő sípszó előtt a labda átszakította a kapufák közötti síkot. A Colts legyőzte a Cowboys-t.  
  
O'Brien győztes rúgása  
 
A Super Bowl V legértékesebb játékosának a Dallas linebacker-ét, Chuck Howley-t választották. 2 interception-el és egy visszaszerzett fumble-el formált jogot a megtisztelő tisztségre. Ő volt az első olyan játékos a vesztes féltől, akit ezzel a címmel illettek. Emellett ő volt az első védő játékos, aki megkapta a címet. Örömét azonban beárnyékolta csapata veresége. 
 
super Bowl V gyűrű és jegy
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés