Nike fejlesztések
Írta: end zone magazin    2010. december 28. kedd, 10:10    PDF Nyomtatás E-mail

December 14-én  a Nike Football lehúzta a leplet legújabb fejlesztéseiről. A Dallas Cowboys stadionjába érkező médiák, szurkolók és játékosok többek között két olyan termékkel ismerkedhettek meg, amely tovább öregbítheti a Nike eddig a sport területén szerzett nevét. A bemutató fókuszában a stoplis Zoom Alpha Talon és a 2011-es Pro Combat felszerelés állt. A cég még azelőtt befűti a szurkolók és játékosok kazánját, mielőtt 2012-ben az NFL-t felszereléssel elláthatnák. (A Nike lesz a 2012-es év hivatalos beszállítója.)

A Nike Football mostani legfejlettebb prémium kategóriás stoplis cipője a Zoom Alpha Talon Cleat. Innovatív technológiák sokaságát gyúrták bele az alapkoncepcióba. A cipő növekedését és megszületését végig kísérő tervezők elit atlétákat vetettek be a tervezés különböző szakaszainál. Figyelmüket több dolog is lekötötte, míg a sportolók teljes sebességgel hajtották végig a gyakorlatokat. Az egyik sarkalatos pont a cipő tapadása volt. A fejlesztő mérnökök munkájának és az egyes ragadozók evolúciójának köszönhetően a behúzható karmok (stoplik) alkalmazkodnak a különböző szituációkhoz. Ezek a cipő elülső részén található stoplik akkor bújnak elő a stopli-ágyból , amikor a cipő teljes nyomás alatt áll, a megfelelő tolóerő kifejtésénél. Amikor erre nincs szükség, a stoplik eltűnnek.  „Őse” a Mercurial Vapor Superfly-ban debütált először a labdarúgó Világkupa idején. Akkor minden jelentősebb sztárjátékos abban a cipőben szaladgált a pályán. A cipő felsőrészének könnyűségét az úgynevezett Flywire biztosítja. Az anyag olyan biztonságossá és könnyűvé teszi a cipőt amennyire a kevlár egy golyóálló mellényt tehet. Ez nem véletlen, mivel ennél az szövetnél kevlár szálakat is alkalmaztak. A boka védelmét a Nike Pro Deflex lélegző védőanyagán keresztül húzzák az atléták lábára.      

A legutóbbi Pro Combat felszerelések létrehozásánál nagy hangsúlyt fektettek a test megfelelő hűtésére is.  A hőszabályozás érdekében két légcsatornát alakítottak ki az uniformisban. A mezek négy irányban nyújtható szálakból készültek, amelyek a folyamatos gyötrelemnek is ellenállnak, emellett lepereg róluk a nedvesség.  Annak érdekében, hogy a megfelelő szellőzést tovább biztosítsák, flywire-t használtak a nyakrész kialakításánál. Másik fontos tulajdonsága ennek a résznek, hogy helyben tartja a mezt. Nem bújik elő többé a vállvédő, egy nagyobb ütközés után.
 
A Nike Pro Deflex anyaga, nem csak a védelemért, hanem az izzadság elszívásáért is felelős. A védelemre visszatérve: a Nike Pro Deflex a kritikus ütközési zónákban (térdtől a váll tetejéig) felel a játékos épségének óvásáért. Anélkül teszi ezt, hogy tömege jelentősen befolyásolná a viselője mozgását. A csípő- és térd környéki védő lapok beépítve várják a bevetést, így elmozgásuk minimalizálva lett.
   
A 2011-es évben három egyetemi csapat, a Boise State, az Oregon és Florida húzza majd magára a legújabb Nike Pro Combat felszereléseket. A TCU játékosainak lábán pedig az új Zoom Alpha Talon Cleat lesz látható és a 2010-es Pro Combat mezük is változáson fog keresztül menni.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés