Sisakolás
Írta: Láb    2011. február 20. vasárnap, 15:05    PDF Nyomtatás E-mail
Riddell 360
Egy átlag NFL játékos egy szezon alatt körülbelül 950 ütést kap a fejére. Ezek az ütközések nem csak agyrázkódást, de hosszútávon agykárosodást is okozhatnak. A fejsérülésekre figyelemmel az NFL jelentős szabályváltoztatásokat vezetett be az idei szezonban. Nagyobb büntetések és pénzbírságok járnak a sisak-sisak elleni ütközések, vagy a védtelen játékos leütközése okán.  A játékosok védelmének emellett egy másik módja a jobb sisak technológia létrehozása. 
 
 

Az NFL hivatalos felszerelés gyártója, a Riddell egy teljesen újfajta sisakot hozott kreált. Korábbi felméréseik alapján kimutatták, hogy az ütközések 70 százaléka a sisak és a fej elülső részét érik, emellett az agyrázkódások 70 százaléka is ebből adódik.  Az új sisak ezen ütközések erejét csökkenti. 

A Riddell saját HIT technológiáját használva statisztikai adatokat gyűjtött a mérkőzéseken és edzéseken jelentkező ütközések helyéről, kiterjedéséről és a fellépő erő irányvonaláról. A mai napig a rendszer körülbelül 1.5 millió fej ütközés adatát gyűjtötte össze. Az NFL korábbi bejelentette szerint a  HIT technológiával vállvetve vizsgálják majd a 2011-es szezon alatti fej ütközéseket. Az érzékelőket azonban nem csak a sisak koronájában tervezik elhelyezni. Dolgoznak a fül mögötti terület vizsgálatára alkalmazható szenzorokon és a szájvédőben elhelyezhető érzékelőkön is.  
  
A már megszerzett adatok birtokában és a jobb védelem érdekében a Riddell a sisakok számos kulcsfontosságú elemét átdolgozta. Normál esetben az arcrács, amely acélszálakból készül és a sisak elején rögzített, a sisak elejére vezeti az ütközés erejét. Az új technológia hibrid anyagot használ emellett rugalmas csatlakozási pontokon kapcsolódik a sisak oldalán. Ez azt jelenti, hogy ütközéskor a rács kissé meghajlik és mielőtt visszanyerni eredeti alakját az ütközéskor keletkező energia nagy részét már el is nyelte. A rugalmas csatlakozási pontok egyfajta lengéscsillapítóként szolgálnak. 

Az új sisak folyamatos párnázás elrendezéssel is szolgál, amely tovább csökkenti a fej felé tartó erő mennyiségét. A hatszögletes designelemeket tartalmazó párnázás pontosabban alkalmazkodik a fej formájához. Az oldalt és hátul található felfújható betét pedig segít a jobb illeszkedés létrehozásában. A játékos fején ezáltal nem fog lötyögni a sisak és nem is tud elmozdulni rajta.  
 
Riddell sisak szemből 
 
Január 10-én kerültek először bevetésre a Riddell 360-ra keresztelt sisakok. Az Oregon játékosai viselhették őket az Auburn ellen vívott nemzeti egyetemi bajnoki mérkőzésen. A jelenleg 400 dollárba kerülő sisak tavaszra minden divízió I-ben játszó csapat öltözőjébe kerül. 

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés