Az amerikai Football rövid története
Írta: Láb    2011. február 23. szerda, 21:17    PDF Nyomtatás E-mail
amerikai football története
Annak a sportnak a gyökerei, mely rabul ejtette az amerikai szurkolókat, több száz évre nyúlnak vissza. A játék rengeteg elemet örökölt az 1823-as években az Angliai Rugby város Fiú iskolájában meginduló sporttól. Más elemét a labdarúgásból vette át. Az Európai kontinensről érkező bevándorlókkal lassanként a fent említett két sport is beszivárogott az újvilágba. Az amerikai verzió a kései 1800-as évek iskoláiban játszott vadágakból formálódott.  
 
A harctéren edzett katonáknak megtetszett az újfajta játék. A Polgárháború veteránjai több mint 140 évvel ezelőtt egy egészen új területen kezdtek el egymással harcolni. A Yenkik, a Lázadók, és a Nyugatiak egyaránt nyíltan rohamozták egymás vonalait, hogy az értékes földön yardokat nyerjenek. Minden egyes ember hevesen harcolt a kevés területért. A legtöbben megsérültek az úriemberek privilégiumaként számon tartott „játék” során. A kegyetlen rohamok, a civakodás és verekedés némely esetben életeket is követelt. A football vad játékának első hajtásai ekkor szökkentek igazán szárba.  
 
Habár a századok folyamán a football egyik-másik ága is terjedt, az amerikai verzió, melyből a sport nagy része végül kialakult, az Északkeleti régió középiskoláiban született. Nagykorúvá válását az Északkeleti egyetemek Ivy League (legelőkelőbb amerikai egyetemek ligája) megalakulása jelezte a kései 19. században. Már a korai 1840-es években a Harvard és a Yale egyetemi életének fontos része az intézményen belüli mérkőzések megtartása. Az osztályok közötti versengés a Polgárháború kirobbanása idején már olyan mértékeket öltött, hogy mind a két intézmény vezetősége kitiltotta a sportot.    
Gerit Smith Miller 
 
A háborús évek alatt egy Gerrit Smith Miller nevezetű fiatalember, aki korábban középiskolai tanulmányait New York-ban folytatta, megalapította az Oneida Football Club-ot a Massachusetts-i Bostonban. Az ő munkássága következtében jelent meg először a csapatmunka koncepciója a footballban. Korábban a játékosok egyéni sportolóként vettek részt a mérkőzéseken, ahol a csapattársaik irányában csak minimális felelőséggel tartoztak. Ezzel szemben Miller Bostoni játék stílusa minden játékos számára kijelölt egy szerepet a labda előrejuttatása vagy a védekezés során.  
Az 1869-es évben a Princeton és a Rutgers megrendezte az első egyetemek közötti mérkőzést. A Yale, a Cornell, és a Columbia intézménye is nemsokára követette az „úttörők” példáját. Az akkori játék leginkább egy elvadult angol futball mérkőzésre hasonlított, ahol 25 játékos blokkolt, szerelt és harcolt egymás ellen, hogy a kerekded bőrrel borított labdát átrúghassák egy fából eszkábált szerkezeten, a kapun. Ebben az érában az egyetemek közötti mérkőzések alatt a labda hordozása még nem szerepelt a repertoáron. 

A Harvard Egyetem tanulói 1871-ben csatlakoztak a rangos footballistákhoz, de más, rögbi szerű szabályokkal játszottak. A Harvard olvasatában a játékosok a labdát birtokolva haladhattak futva a pályán. Az Északkeleti iskolák ezt az innovációt nem voltak képesek azonnal megemészteni. Ennek következtében a Harvard ismét kénytelen volt visszatérni a saját falain belül rendezett mérkőzésekhez. Az egyetemek közötti football eközben egészen Michigan-ig nyúlt nyugatra és délen már Virginia-t is elérte.

1874-ben a Montreal-i McGill Egyetem-től David Roger felkérte a Harvard kapitányát, Henry Grant-et egy az iskolák közötti három-mérkőzéses játéksorozatra. A kihívó McGill Egyetem csíkos pályáján - ahol egyébként rögbit is játszottak- a vendég csapat jól szerepelt. A Harvard játékosainak a csetepaté során nyílt először alkalmuk a tojás alakú, disznóhólyaggal bélelt labda használatára. 

Harvard vs. Yale 1875 
 
A Harvard rögbi rajongása következtében kihívta a Yale válogatottját, hogy adjon még egy esélyt az új szabályoknak. Az 1875 november 13-án megrendezett, első rögbi szabályokkal átitatott egyetemek közötti mérkőzésre körülbelül kétezren voltak kíváncsiak. Az örök riválisok mérkőzését a Harvard nyerte, de ezek után az amerikai football már nem maradhatott a régi. Az új ötletek, melyek a labdát messzebb juttatták gyorsan elbűvölték az amerikaiakat és az 1876-os szezonra formálisan át is vették a rögbi labdahordozási szabályait.  

A játék egy elkorcsosult európai labdarúgás és angol rögbi ötvözetévé vált. A futballban látható kapuskilövés szerű ejtett labdás rúgások száma messze túlszárnyalta a touchdown-okat. A rögbivel ellentétben az amerikai verzió pedig sokkal darabosabb volt. Habár a játék ezen verziójában az agresszív védők a snap (ekkor kerül játékba a labda) előtt és után hatalmas ütéseket osztottak ki ellenfelüknek a játék még mindig az úriemberek kiváltságos és merész sportja maradt.

A rögbi szabályai alapján, ahol „egyik oldal se birtokolhatja a labdát, sem a jogot, hogy játékba hozza azt vagy manővert kezdjen vele…” Walter Camp, a Yale egy kiváló elméje 1880-ban előterjesztette a scrimmage vonalának ötletét. Olyan vonalat akart létrehozni, amely alapján pontosan megállapíthatták, hol vitték földre a labdát. Amíg a rögbiben scrummage-nek nevezik azt, ahonnan a két csapat közé dobják a labdát, addig a footballban a scrimmage azt a pontos helyet jelezte, ahonnan a következő játékot kezdeni kell.  

Walter Camp 
 
A fent említetett scrimmage létrehozása mellett Camp megteremtette a snapback (center) és a quarterback pozíciót. Feladatuk többek között a labda játékba hozása volt. A snapback a lába között lökte hátra a labdát a quarterback-nek, aki azt azonnal továbblökte egy másik játékosnak. Ezzel a módszerrel kétségbevonhatatlanná vált a labdabirtokló csapat személye. Talán a scrimmage vonalának bevezetése volt az az újítás, ami leginkább kezdte megkülönböztetni az amerikai football az európai válfajaitól. 

Az akadályozó technikák –melyeket a támadás gyakran alkalmazott, hogy minél tovább megtarthassa a labdát– ellensúlyozására Camp később egy olyan szabályt vezetett be, mely kötelezte a támadó felet arra, hogy amennyiben három próbálkozás alatt nem sikerül 5 yardot előre haladnia, akkor a labdabirtoklás jogát át kell adnia ellenfelének.  Mivel ezt megelőzően a quarterback kivételével mindenki futhatott a labdával az olyan falemberek, mint a Yale toronymagas William "Pudge" Heffelfinger-e is majdnem annyi touchdown-t szerzett, mint a futó játékosok (halfback, fullback). Camp előrelátó újításának következtében a labdát már nem lehetett olyan könnyen megtartani és előrejuttatni. A stratégia és a taktika megvetette a lábát a labda szisztematikus mozgatásában. Walter Camp az Amerikai Football Atyjaként vonult be a történelembe.
  
A telhetetlen sajtó sem pihent a sportág fejlődése során. Parttól partig kezdte el továbbítani írásban az egyetemi eseményeket. A riporterek új válfaja alakult ki, a sportíró. Már azelőtt nagy érdeklődés kísérte a football eseményeket, hogy azok valójában elkezdődtek volna. Mielőtt hosszú sorokban hömpölyögve próbált a sok ezer néző a stadionokba jutni, hogy pár trükkös megmozdulást, labdaátadást vagy az üldözőjét lerázó futást láthassanak, a szurkolók már akkor is kitettek magukért. Egyes emberek bár lóháton érkeztek, mégis úgy néztek ki, mint a csapat kabalája. Mások szekereket díszítettek, míg megint mások kisebb csoportokba verődve csapatuk nevét és indulóit kántálták.    

Nem csak a szurkolók rajongtak ennyire a csapatokért. A korai football játékosok egyenesen büszkék voltak sérüléseikre és kimagasló fizikai kondíciójukra. Ezen fizikumra szükségük is volt a pályán folytatott harcok során. Walter Camp egyszer azt nyilatkozta az 1876-os Yale football csapatáról, hogy két említésre méltó tulajdonsága van a gárdának: „…a keménysége és a szerelései. A keménységet és a szerelést a folyamatos gyakorlások eredményezik. Minden délután egy óra edzés vár a sportolókra, melyet este kilenckor 3 mérföld futás követ a tornateremben. A kitartás és az erő példaképei is lehetnének a fiúk.”  
 
1876-os Yale football csapat 

A football pályán a mai napig minden erejére szüksége van az atlétáknak. Akkoriban a játékosok még tolhatták, húzhatták a csapattársukat, sőt a labdás előrehaladás céljából kúszhatott is a földön. Ezt addig tehette, ameddig jól láthatóan fel nem tartóztatták. Ez a szituáció azonban rengeteg galiba forrásává vált. A probléma megoldásán civódva gyakran verekedések törtek ki. A dulakodások következtében a nézők vonzalma erősen megcsappant a sport iránt. A kilátogatók állítása szerint abban az időkben a football inkább hasonlított a birkózás, a boksz és a kocsmai verekedés egyfajta különös egyvelegére. Egy angol néző, miután végigkísért egy football mérkőzést megjegyezte, hogy az amerikai verzió valóban más, mint az európai labdajátékok. A labdarúgásban a labdát rúgják. A rögbiben csak akkor rúgják meg a játékost, ha a labdát nem tudják. Az amerikai footballban pedig egyenesen az embert rúgják. 
    
A bírók (Refere) hatásköre a kezdetekben szinte formális volt. Egészen addig nem merték lefújni a játékot, amíg a labdást a földre nem vitték és az azt nem kiabálta, hogy lent „down”. Nem álltak a rendelkezésükre olyan szabályok, hogy a vak oldali ütközésektől vagy a verekedésektől elvegyék a csapatok kedvét. Legtöbbször észre se vették a nagy dulakodásban a szabálytalanságokat. 
 
Mindezeknek köszönhetően nem tartott sokáig, hogy az egykor csillogó úriember sport hírneve megfakuljon. John L. Sullivan, az 1882-92 közötti évek nehézsúlyú box bajnoka szerint a címmérkőzések össze sem hasonlíthatóak egy football mérkőzéssel. A ringben a boxoló legalább tudja, mit csinál és azt is sejti, hogy ellenfele mit tervez ellene. Pontosan egymással szemben állnak. A football pályán azonban 11 másik játékos próbál ledolgozni.    

A játék ezen durvasága ellenére sem volt engedélyezett a játékos csere. A fiatal résztvevőktől elvárták, hogy mind a védelem mind a támadás oldalán megállják a helyüket. Játékidő során csak sérülés esetén hagyhatták el a pályát. 
 
A football uniformisok már azon a bizonyos 1875-ös Harvard-Yale találkozón debütáltak. A nézők az új játékstílus mellet megismerkedtek a később vakond-bőrnek keresztelt vászonszerű ruházattal is. A felszerelés nem sok védelmet jelentett a nagy erejű ütközésekkel szemben. A sportolók ezért minden év júniusában serény hajnövesztésbe kezdtek, hogy legalább ennyi óvja őket a csontroppantó ütközések ellen. Az egyéb védőfelszerelés használatát a legtöbb sportoló sem nézte jó szemmel. Némely játékos a gúny tárgyává vált, amikor lemezeket csúsztatott a vakond-bőr ruházata alá.
 
A durvaságok ellenére a footballnak ebben a korszakban világosabb oldala is volt. A mérkőzés után a csapatok együtt vacsoráztak, élvezték a lakomán feltálalt friss halat és vadhúst. Az étkezés utáni fáradt izmok nyugtatására használt balzsamozás szokássá vált. A vacsora és a masszáz után az étel és a balzsam helyét a történetek, a dicsőítő beszédek és a dalok vették át. 

Az 1888-ban beharangozott változtatások lerakták a modern football kialakulásához vezető út alapköveit. A védők korábban csak csípő felett szerelhettek. Ez a korlátozás nagymértékben elősegítette a nyílt futójátékok és labdaátadások terjedését. Futás közben a pálya egész hosszában az egyik játékos a másiknak lökte a labdát, mindaddig, amíg a védelem fel nem zárkózott. Amikor a szerelés a csípő alatt végre valóban legálissá vált, a védők szerelési területe a térd magasságától felfelé az egész testre kibővült.      
 
A labdahordozók rémülve tapasztalták ezen szerelések hatékonyságát. A tackle-ök elkerülése egy játékos számára szinte lehetetlenné vált. Ezt ellensúlyozandó a támadó fal elkezdett csoportosulni a pályán, hogy emberfala mögött megvédje a futóját. Mivel akkoriban még nem készült szabályzat, ami minden játékra vonatkozóan meghatározta volna a játékosok számát a scrimmage vonalon, az edzők átmozgatták az embereket a backfield-re (a scrimmage vonala mögötti terület). A támadás új stratégiájává a tömeg vált. A snap pillanatában minden támadó játékos a védők felé rohanhatott. A módszer erejét több súlyos sérülés és haláleset tanúsította. 
 
Amos Alonzo Stagg 
 
A kezdőrúgásoknál a régi szabályok értelmében a támadó félnek el kellett rúgni a labdát, azonban arra nem tért ki, hogy elkapónak is kell lennie az ellenfélnél. Ezt a kiskaput használta ki a Yale egy másik híres alakja, Amos Alonzo Stagg. 1889-ben létrehozta az inch rúgást és a V-ék játékot. A játék során a rúgó éppen csak belepöckölt lábbal a labdába, felvette azt és hátralökte a futójának. A labdást játékost lassan, de erőteljes léptekkel haladó egymásba kapaszkodó támadók védték. Az ék feladata a védelem egy bizonyos ponton való feltörése volt, ahonnan a futó szabadon kilőhetett.   
 
Az ehhez hasonló játékok drasztikusan növelték a sérültek számát. Lorin E Deland katonai stratéga, sakkozó és a Harvard támogatója - aki sosem játszott egy football mérkőzésen sem - új ötlettel állt elő. Stagg ötletén felbuzdulva kidolgozta a repülő ék játékot. Melyet később a kezdőrúgásoknál szinte rendszeresen használtak. Deland a rúgón kívüli 10 játékost két csapatra osztotta. 5-5 embert állított a pálya két oldalvonalára. Mielőtt a rúgó játékba hozta volna a labdát jelzett társainak, akik erre sprintelni kezdtek. Az első lépések során még együtt haladtak, pár yard után azonban a pálya közepe felé vették az irányt és ék alakba álltak össze.  

A repülő éket minden csapat adoptálta. Egyes variációi még veszélyesebbé lettek, mint az eredeti. Maga a játék legalább olyan halálos volt, mint amilyen hatékony. A számos haláleset következtében mindössze két szezon után törölték a játékból. Az edzők és a játékosok azonban megtalálták a megfelelő kiskapukat, hogy a repülő ék életben maradhasson. 

A tiltott formációra emlékeztető felállások árasztották el a pályát. A sérültek száma az egekbe szökött, miközben a feldühödött sajtó nekikezdett hadjáratának az erőszakos sport ellen. 11 éven keresztül táplálta a köznép dühét és alapvető változtatásokat követelt. Egyik elképzelésük a korábbi 3 kísérlet alatti 5 yard megtételét 4 kísérlet alatti 10 yardra növelte. 
   
Az amerikai football ezen sötétebb időszakaiban rögbi és labdarúgó csapatok érkeztek a nagyobb egyetemekre. Céljuk a sportágak népszerűsítése mellett, azok nemes értékének kiemelése is volt. Egyes intézmények döntöttek és leváltották az amerikai football rögbire vagy labdarúgásra, de olyan iskola is létezett, ahol mindenfajta focit betiltottak. 

A kor furcsasága, hogy ezekben az években születtek meg a sport első hősei, akik megragadták a lakosság képzeletét. 1889 óta Walter Camp kezdeményezése következtében minden évben összeválogatták a legtehetségesebb játékosokat az Össz-Amerikai csapatba. Ezek a nagyszerű sportolók elbűvölték a tömegeket és növelték az érdeklődők számát annak veszélyei tudatában is. A század forduló végére az amerikai intézmények többsége legalább annyira érdekeltté vált a footballban, mint a kezdeti pár kiváltságos iskola. 
 
Miután a Chicago Tribune megrázó híre -18 halott, 159 komolyan sérült football játékos  - végigszáguldott az államokon, Theodore Roosevelt elnök azonnali szabályváltoztatásokat követelt. Az elnök kezdeményezésére megalakult egy szabály bizottság, melybe meghívták az edzőket egy megoldás kiötlése érdekében. John Heisman, a Georgia Tech edzője egy a többiek számára különös ötlettel állt elő. Az előre dobott passzokban látta a nagy játékos tömegek felosztásának módját. Reményeiben a football brutalitását, okos labdajáték váltotta fel, mely a nézők számára is élvezhető, de a legfontosabb tulajdonsága a játékosok testi épségének védelme. 
 
Gus Dorais és Knute Rockne 
 
1906 új évének második napján a szabály bizottság engedélyezte az előre passzt. Az új szabály azonban 15 yardos büntetéssel súlytotta a pontatlan lövéseket. Ennek következtében az edzők nem szívesen kísérleteztek a hatalmas újítást jelentő módszerrel. Hat évnek kellet eltelnie, hogy az elképzelés fegyverré érjen. A Notre Dame tehetséges irányítója, Gus Dorais az 1913-mas szezont megelőző nyarat végig gyakorolta. Egy tehetséges Erie tó melletti elkapó segítette a munkáját. A passz utak lassan kikristályosodtak. Dorais és elkapója Knute Rockne munkájának köszönhetően a mai football bővelkedik a passzjátékokban. 

A repülő ék válfajainak újabb két áldozata indította el a lavinát 1909-ben, melynek következtében a bizottság a backfield-en tartózkodók számát 4 főnél maximalizálta és hét főből álló falat követelt. A kezdőrúgásoknak minimum 10 yardot meg kellett tenniük. Az új szabályok értelmében már nem volt legális a játékosok egymásba kapaszkodása sem.   
 
Romboló hatásai mellett a repülő ékszerű tömegjátékok pozitív attitűdöt is teremtettek a sport irányába. A játék ereje és borzongató szépsége segítette a football terjedését az államokban. Ellenlábasainak köszönhetően megalakultak az első, a játékosok védelmét szem előtt tartó bizottságok, mint például a National College Athletic Association (NCAA) 1906-ban. Az ehhez hasonló nagyszabású szervezetek növelték a footballban érdekelt civil csoportok, sajtó és az egyetemi vezetőségek beavatkozásának hatását a football további szabályaira nézve. 
 
Ma, több mint 100 évvel az NCAA megalakulása után az egyetemi football az egyik legkedveltebb sportág színeiben tündököl. A főiskolákat és az egyetemeket az NCAA irányelveinek megfelelően 3 divízióba sorolták. A divíziótól egyel nagyobb csoport a "conference" konferencia. A szezon és konferencia játékok vezetnek az utószezon kupa "bowl" játékaihoz, ahol a konferencia bajnokok vívnak egymással a világ tévénézőinek szemeláttára. Ezek közül néhányat, mint például a Rose Bowl-t, újév napján tartják a Californiai Pasadenaban. Itt a Big Ten és Pacific Ten konferenciák bajnokai ugornak egymásnak. Egyéb ilyen nevesebb kupa az Orange Bowl a Floridai Miamiban, a Sugar Bowl a Lousianai New Orleansban, a Cotton Bowl a Texasi Dallasban, és a Peach Bowl a Georgiai Atlanta-ban kerül megrendezésre.

A profi focit az egyetemek közötti futball egyesület "Intercollegiate Football Association" eltűnése után 1895 körül kezdték el fejlesztgetni. 1920-ban megalapították az "American Professional Football Association" Amerikai Profi Football Egyesületet. Egy évvel később újraszervezték és 1922-ben új nevet kapott: "National Football League" Nemzeti Futball Liga.

Az APFA egy kis diszkréció ellenében széles körben osztogatta a csapatoknak a játékjogot. Az NFL-ben ezzel szemben azonban 1946-1949 között csak 10 csapatnak adatott meg a lehetőség a játékra a liga keretein belül. Az APFA-ban megalakulása és az átalakítása közti időben 23 csapat játszott.
 
A foci első 90 évét a főiskolai, egyetemi futball dominanciája jellemezte. Sokkal népszerűbb volt, mint a profi futball. Még ma is átitatja a College footballt a már szinte a kezdetektől jelen lévő tradíció és az iskolák közti rivalizálás. 80 évvel ezelőtt nem volt ritka, hogy 50000 szurkoló látogatott el egy iskolai mérkőzésre. Ugyanekkor egy akkori NFL mérkőzésen a legjobb esetben is csak 5000-en tették tiszteletüket. A profi footballban érdekelt civil szervezetek tudták, hogy változtatásokra van szükség. 
 
ed Grange Chicago Cardinals ellen  
 
1925-ben egy nappal miután a főiskolás idény véget ért, Harold "Red" Grange az Illinoisi Össz-Amerikai halfback szerződést kötött a küszködő Chicago Bears-szel. A licensze 19 játékra szolt. Az egyetemről megörökölt 77-es mezszámában kezdte el profi pályafutását Running back pozícióban. Bére 100000 dollárra rúgott, amit nagyrészt a belépőkből fedeztek. Ez hatalmas összegnek számított abban a korban, amikor egy tipikus játékos bére kevesebb volt 100 dollárnál játékonként. 

Még abban az évben a Hálaadás Napi játékra 36000 szurkoló sereglett ki (ez abban az időben rekord mennyiség volt), hogy lássa, hogyan harcol Grange és a Bears a liga legjobbjával a Chicago Cardinals-szal. A Cubs Park-ban megrendezett mérkőzés pontnélküli döntetlennel végződött. A Bears később hatásvadász körútra indult. A New Yorki Polo Grounds-ban már több mint 65000 ember figyelte a gallopozó szellemet "The Galloping Ghost", Grange-t hogyan mérkőzik meg a New York Giants-szel. Grange egy 35 yardos interception (az ellenség passzának elcsípése) visszahordással szerzett touchdown-nal járult hozzá a Bears 19-7-es győzelméhez. Azon a mérkőzésen 53 yardot futott labdával, elkapott egy 23 yardos passzot, valamint 2 sikeres 32 yardos passzot adott. 

Habár Grange rengeteg új rajongót vonzott a profi ligához, az 1930-as évek bajnoki meccseire így is kevesebb, mint 30000 ember látogatott el mérkőzésenként.
 
1970-ben majdnem 50 évvel az első profi szövetség megalakulása után, az NFL 16 csapata összeolvadt az AFL 10 csapatával. Így egy kétkonferenciás Liga jött létre. Az 1980-as években további bővítésekre került sor. Az 1993/94 NFL szezonban 30 csapatnak adták meg a játékjogot. A további növekedéshez vezető lépcső az NFL 8 divízióra való osztása volt 2002-ben. Mindegyik divízióban 4 csapat játszik. Jelenleg 32 csapat állhat pályára a Profi futball ligában.

A profi foci sem volt tökéletes, csakúgy, mint az egyetemi kollégája sem. Több versenyszervezet próbálkozott a kisebb nagyobb hibák csiszolásával és új ötletek beültetésével. Az Össz-Amerikai Football Konferencia "All-American Football Conference" és a "World Football League" is aközé a számos versengő liga közé tartozik, amelyek később megszűntek. Az All-American Football Conference mindössze 1946-1949 között működött. A World Football League 1974-1975 bírta csak.

1987-ben megjelent egy újfajta játékforma is, az aréna foci "Arena Football". Ezt a tavasszal első rügyeinek megjelenése idején teremben játszák a 8 főből álló csapatok. Az aréna foci a mai napig fennmaradt, de koránt sem élvez olyan népszerűséget vagy sikert a tengerentúl, mint ami az NFL-t övezi.

 

Hozzászólások  

 
0 #41 Rudy 2018-03-22 14:47
I have checked your site and i have found some duplicate content, that's why you don't
rank high in google's search results, but there
is a tool that can help you to create 100% unique
content, search for; boorfe's tips unlimited content

Here is my weblog; GilbertChief: https://RosalinaWee.blogspot.com
Idézet
 
 
0 #40 Jacki 2018-03-21 15:01
I have checked your site and i have found some duplicate content, that's why you don't rank high in google's search results,
but there is a tool that can help you to create
100% unique content, search for; boorfe's tips unlimited content

Also visit my weblog: RaymundoChief: https://JaxonSee.wix.com
Idézet
 
 
0 #39 Francisco 2018-03-20 14:36
I have checked your website and i've found some duplicate content, that's why you don't rank high in google's search results,
but there is a tool that can help you to create 100% unique content, search
for; boorfe's tips unlimited content

Stop by my weblog; AlmaChief: https://FranciscoTalks.jimdo.com
Idézet
 
 
0 #38 Matthewexozy 2018-03-07 23:18
bteadmw

http://www.nikeairmax2016goedkoop.nl/air-max-2016-outlet-852.php
http://www.thehampsteadfactory.co.uk/adidas-hoodie-kids-489.cfm
http://www.bcf-menuiserie.fr/ceinture-homme-hermes-marron-739.html
http://www.albergoeuropasalsomaggiore.it/immagini-portafoglio-prada-185.htm
http://www.mantenimientopuertasdegarajemajadahonda.es/521-case-gucci-iphone-7.html

Fendi Bag Ebay
Miu Miu Veloursledertas che Mit Schleifen
Nike Womens Pullover Half Zip]
Orologi Omega Vintage Prezzi
Portafoglio Miu Miu Rosa
Idézet
 
 
0 #37 Frankkex 2018-03-07 23:03
kwbvkdb

http://www.locandasanmichele.it/616-orologi-omega-e-prezzi.htm
http://www.wijnhovenaanhangwagens.nl/015-omega-kopen-nederland.htm
http://www.restaurant-aurelais-paris18.fr/569-guess-portefeuille.html
http://www.l-d-c.co.uk/686-red-adidas-tracksuit-mens.php
http://www.b-boys.dk/399-rolex-oyster-perpetual-no-date-34mm.html

Prada Portafoglio Saffiano Metal Oro Nero
Air Max 95 Ultra Jcrd Black
Omega Orologi Amazon
Hermes Birkin 30cm
Hermes Etain Epsom
Idézet
 
 
0 #36 Angelnuh 2018-03-07 22:17
kvkmghs

http://www.le-kube.fr/hermes-sac-femme-2017-595.php
http://www.shellpluspoints.co.uk/wallet-fendi-monster-718.php
http://www.lespaques.es/bolsos-guess-antiguos-028.php
http://www.computercornervolendam.nl/gucci-bag-292.htm
http://www.pumaschoenenkopen.nl/865-puma-sneakers-rihanna-creeper.html

Zonnebril Miu Miu: http://www.pfs-racing.nl/553-zonnebril-miu-miu.htm
Prada Wallet Price]: http://www.fyrhjulingen.se/801-prada-wallet-price.htm
Prada Taschen Nylon: http://www.gekko-goettingen.de/prada-taschen-nylon-880.htm
Rolex Daytona Chocolate Rose Gold]: http://www.bzone.se/411-rolex-daytona-chocolate-rose-gold.php
Omega Seamaster Planet Ocean Gmt Gebraucht: http://www.diabetes-kids-duisburg.de/omega-seamaster-planet-ocean-gmt-gebraucht-009.html
Idézet
 
 
0 #35 ThomasGom 2018-03-07 21:59
naaqglb

http://www.pinhn.nl/prada-handbags-new-arrivals-584.html
http://www.20thcenturyfrox.co.uk/omega-speedmaster-mk3-175.html
http://www.l-d-c.co.uk/328-adidas-olive-hoodie.php
http://www.petitpainperdu.fr/rolex-yacht-master-37-374.php
http://www.oakleysuk.ru/oakley-flight-deck-204.html

Guess Tasche Weiß Gold: http://www.chromatic-babylon.de/409-guess-tasche-weiß-gold.htm
Ray Ban Highstreet: http://www.occhialidavistaoakley.ru/ray-ban-highstreet-259.html
Sac Hermes Birkin Occasion: http://www.pizzeria-stmaria.fr/841-sac-hermes-birkin-occasion.htm
Omega Chronometer Automatic Co-axial Escapement Limited Edition: http://www.thum-sonneberg.de/omega-chronometer-automatic-co-axial-escapement-limited-edition-548.html
Gucci Dionysus Gg Supreme: http://www.bruder-tucks-kapelle.de/gucci-dionysus-gg-supreme-034.php
Idézet
 
 
0 #34 ThomasGom 2018-02-14 18:03
hyogvyv

http://www.omron-systems-ni.co.uk/guess-backpack-womens-987.html
http://www.analogue-domain.org.uk/180-nike-long-sleeve-workout-shirts.html
http://www.kirchgemeinde-klix.de/fendi-pequin-861.htm
http://www.seatfreundeworms.de/rolex-gmt-master-2-blnr-030.html
http://www.electronicwaves.co.uk/nike-tank-tops-252.html

Borse Gucci Estate 2017: http://www.primolifeclub.it/borse-gucci-estate-2017-700.html
Nike Presto Flyknit Ultra Release Date: http://www.nikeairprestoheren.nl/nike-presto-flyknit-ultra-release-date-015.php
Nike T Shirts Full Sleeves]: http://www.needmoresales.co.uk/983-nike-t-shirts-full-sleeves.php
Miu Miu Sunglasses Sale Ebay: http://www.adoramedia.co.uk/249-miu-miu-sunglasses-sale-ebay.html
Ray Ban Clubmaster Oversized Uk: http://www.raybansaleuk.ru/ray-ban-clubmaster-oversized-uk-525.htm
Idézet
 
 
0 #33 Wilbertpauch 2018-02-14 12:57
puhviku

http://www.analogue-domain.org.uk/389-nike-leggings-maroon.html
http://www.giteahonfleur.fr/fendi-sac-jaune-449.php
http://www.needmoresales.co.uk/090-nike-jackets-men-2017.php
http://www.duegisedie.it/052-rolex-master-2-prezzo.htm
http://www.analogue-domain.org.uk/510-nike-joggers-fleece.html

Nike Vapormax Black Price]
Bolsos Fendi Precios
Ladies Ski Goggles Sale Uk
Oakley Fives Squared Rootbeer
Gucci Solaire Femme 2016
Idézet
 
 
0 #32 Williamtunse 2018-02-14 12:08
damjrvl

http://www.mcpmotorsport.co.uk/hermes-belt-h-354.asp
http://www.the-seasons.co.uk/448-balenciaga-backpack-price.htm
http://www.shellpluspoints.co.uk/fendi-monster-backpack-price-828.php
http://www.lcs-luetzeln.de/466-omega-seamaster-aqua-terra-railmaster-limited-edition.html
http://www.northbeat.co.uk/miu-miu-cat-eye-sunglasses-uk-471.htm

Hermes Borsa Quanto Costa: http://www.nuovoteatroverdi.it/915-hermes-borsa-quanto-costa.html
Balenciaga Bolso City: http://www.ibaul.es/209-balenciaga-bolso-city.php
Nike Womens Tech Fleece]: http://www.unit4motors.co.uk/nike-womens-tech-fleece-651.html
Air Max 1 Kumquat: http://www.nikeairmax1salenederland.nl/air-max-1-kumquat.php
Ray Ban Green Aviator: http://www.raybansaleuk.ru/ray-ban-green-aviator-042.htm
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Futball Felszerelések

Sisakolás

News image

Egy átlag NFL játékos egy szezon alatt körülbelül 950 ütést kap a fejére. Ezek az ütközések nem csak agyrázkódást, de hosszútávon agykárosodást is okozhatnak. A fejsérülésekre figyelemmel az NFL jelentős...

Láb | vasárnap, 20 február 2011

Bővebben...

Nike fejlesztések

News image

December 14-én  a Nike Football lehúzta a leplet legújabb fejlesztéseiről. A Dallas Cowboys stadionjába érkező médiák, szurkolók és játékosok többek között két olyan termékkel ismerkedhettek meg, amely tovább öregbítheti a...

end zone magazin | kedd, 28 december 2010

Bővebben...

A labda

News image

Az Ohio állambeli Ada városka ad otthont annak a létesítménynek, ami nélkül az amerikai football-t csak fejben lehetne vívni és Amerikai lakosai nem élvezhetnék hétvégente a feszültséget a játék körüli...

Láb | péntek, 23 július 2010

Bővebben...

A sisak

A mai foci sisakok kiváló védelmet biztosítanak a fejnek, különböző méretekben és bélésrendszerrel kaphatók. Vásárláskor fontos tisztában lenni az egyes tartozékokkal.

end zone magazin | csütörtök, 31 december 2009

Bővebben...

A sisak tartozékai

A  sisakok önmagukban nem képesek megfelelő védelmet biztosítani a fejnek. Ezért szükség van különböző  bélésrendszerekre , áll- és arcvédőre a tökéletes biztonság érdekében. Előző cikkünkben már említést tettünk ezekről a...

end zone magazin | kedd, 29 december 2009

Bővebben...