Az amerikai futball posztjai és fontosságuk a játék szempontjából
Írta: Botond    2011. május 30. hétfő, 14:30    PDF Nyomtatás E-mail

Folytatjuk a múlt héten elkezdett elemzésünket. - Mielőtt tovább haladnánk el kell mondanom, hogy az NFL-ben még mindig a 4-3-as védelmi rendszer az elterjedtebb (4 falember és 3 linebacker) annak ellenére hogy az utóbbi években SuperBowl-t nyert csapatok egytől egyig 3-4-es rendszert használnak. Lehet arról vitatkozni, hogy melyik a meghatározóbb, én a nagyobb gyakoriság miatt a 4-3-at vettem alapul, de nem hagyhattam ki a 3-4-es rendszert sem. Ezért a posztok szerepe szempontjából vizsgálom tovább a kérdést, nem pedig a szó szoros értelmében vett posztokra összpontosítok.

Passzsiettető: Továbbra is csak ismételni tudom magam; az irányító magabiztosságának, időzítésének megzavarása akkora előnyhöz juttathatja a védelmeket, hogy egyetlen csapat sem veheti félvállról a most következő posztokat. Egy jó passzsiettető már a play-ek kialakulásánál is komoly gondokat okozhat egy támadószekció számára, elsősorban az irányító vak oldalának támadásával rossz döntésekbe, pontatlanságba hajszolja az offense-t.

4-3-as védelmi rendszer jobb  oldali defensive end-je: Hatalmas, nagyon atlétikus játékosok képesek csak igazán jól teljesíteni ezen a poszton. Elsődleges feladatuk a passzsiettetés, de a futás elleni védekezésben is jelentős szerepük van.


Ritkaság: Az elit 4-3-as defenzív end-ek még ritkábbak, mint a kiemelkedő irányítók. A következő Jared Allen, Dwight Freeney, Mario Williams és Julius Peppers megtalálása állandó és közel lehetetlen feladata a 4-3-as defenzív koordinátoroknak (véleményem szerint ez a játékos hiány is hozzájárult a 3-4-es védelmek elterjedéséhez).

Hatékonyság: Egész védelmek épülnek egy-egy elit képességű passzsiettető köré. Mivel az irányítok nagyon nehezen jönnek lendületbe nyomás alatt egy igazán jó defensive end meccseket dönthet el néhány villanással.

Pénz: A jó képességű játékosok ritkasága miatt a nekik fizetett pénz is hatalmas (Peppers a Bears-től 84 millió dolláros szerződést kapott). A kiemelkedő 4-3-as passzsiettetők körülbelül annyit keresnek, mint az elit bal tackle-ök.

Karrierhossz: A fal játékosai minden play-nél kihajtják a lelküket, sok a sérülés, ráadásul ha egy játékos elveszíti robbanékonyságát általában passzsiettető képességének is lőttek. 6-7 évnél tovább nem nagyon tudnak jól teljesíteni a defensive end-ek

 3-4-es védelmi rendszer külső linebacker-e: Rush linebacker-nek nevezik ezt a posztot a 3-4-ben, az itt játszó játékosok specialisták, egy dologhoz értenek, de ahhoz nagyon, ez az irányító sack-elése (a labda eldobása előtti szerelés). Kiindulási pozíciójukból adódóan (nincs a kezük a földön) a stunt-ok (keresztező passzsiettetés)során hatalmas előnyben vannak a támadó fal tagjaival szemben, ráadásul a védelem felállása miatt sokkal több lehetőség van a blitz-ek elrejtésére is. Esetenként zónázniuk is kell, ezért fontos a laza csípő és a passzjáték megértése.

Ritkaság: Jó külső linebacker-t nem olyan nehéz találni, sok kis méretű defensive end van az egyetemi bajnokságban, ők már ott is a sebességükből éltek, kis tanulással kiváló rush linebacker-ek faraghatók belőlük.


Hatékonyság: A passz ellen nagyon hatékonyak ezek a játékosok, elsősorban sebességük miatt, de azért is mert egy klasszikus 4-3-as defensive end-hez képest jóval kevesebb feladatuk van. Nagyon hatékonynak kell tekintenünk az elit külső linebacker-rel felálló védelmeket, gondoljunk csak az előző Super Bowl-ra ahol Lamar Woodley és Clay Matthews vezéregyéniségei voltak csapataiknak.

 

Pénz: Ezen a poszton a játékosok egész jól keresnek, de nem érhetnek a már előbb említett posztokon kereső elit játékosok közelébe.

Karrierhossz: A korai 30-as éveikig hatékonyak maradhatnak, de ehhez meg kell őrizniük legfontosabb tulajdonságaikat a robbanékonyságot és sebességet.

Összefoglalva: Az elit passzsiettetők rosszabbá teszik az ellenfél támadó játékát, ezért a csapatok védelmeik kiépítésekor először ezekre a posztokra keresnek megbízható embereket. A Bears 46-os védelme óta tudjuk, hogy a bajnokságot a védelmek nyerik, a mai védelmek alapjait pedig a passzsiettetők adják.

Cornerback: Egy elit corner a pálya felét lefedi, eltünteti a pályáról az ellenfél legjobb elkapóját, ezzel jelentősen csökkenti az irányító lehetőségeit. Ezen felül a futás elleni védekezésben betöltött szerepük sem elhanyagolható; felveszik a blokkokat, csökkentik a futók előtt lévő szabad területeket, szükség esetén egy az egyben szerelnek. Egyszóval beszűkítik a pályát.

Ritkaság: Nagyon nehéz jól képzett corner-t találni a drafton, ritkán kelnek el az első tíz választás között, mert nagyon nehezen tanulható posztról van szó és nagyon kevés jól képzett egyetemi corner jön ki a drafon. Mind képességekben, mind képzettségben nagyon speciális és szűk  palettán mozognak az elit játékosok.

Hatékonyság: Egy átlagon felüli cornerback jelentősen javíthat a védelmen, az irányítók nem szeretik, ha kedvenc elkapójukat kiveszik a játékból, ezért is olyan sikeres a Jets Darrelle Revis-szal felálló védelme.

Pénz: Ez a poszt az utolsó a nagy pénzt kereső posztok sorában, az igazán kiemelkedő játékosok több, mint 10 millió dollárt keresnek évente.

Karrierhossz: Változó. Vannak akik nagyon sokáig bírják (Charles Woodson), de a sebességük csökkenésével általában eltűnnek a süllyesztőben a játékosok, ugyanakkor a sérülések általában elkerülik őket mert sokkal kevesebbet ütköznek, mint a többi poszton játszók.


Összefoglalva: A corner-ek lassan már elkapókhoz hasonló sztárok az NFL-ben, ez a támadójáték egyensúlyának passz felé tolódásával magyarázható. Gondoljunk csak Nnamdi Asomugha-ra vagy Asante Samuels-re. Véleményem szerint a figyelem minden cseppjét megérdemlik, hiszen olyan mértékben korlátozzák az irányítókat amire talán egyetlen másik poszt játékosai sem képesek.