Az amerikai futball posztjai és fontosságuk a játék szempontjából
Írta: Botond    2011. június 08. szerda, 05:50    PDF Nyomtatás E-mail

A következő három poszt ismertetésével szeretném folytatni a két hete megkezdett cikksorozatunkat.
4-3-as védelmi rendszer defensive tackle-je: A támadó fal tagjain kívül talán a védelmi fal defensive tackle-jei a legkevésbé értékelt játékosok a futballpályán. Ezek a srácok rombolnak, blokkokat vesznek fel, két ember ellen küzdenek a falban, siettetik az irányítót, begyűrik a futókat és még sorolhatnám.

A védelem szempontjából elengedhetetlen a középről érkező nyomás, mert az irányítók ennek hiányában ki tudnak lépni az összeomló zsebből és nyugodtan passzolhatnak. A defensive tackle-ök elmozdíthatatlan hegyként játszanak és helyeznek nyomást a irányítóra a fal közepéről. Most azért a 4-3-as rendszer tackle-jeiről beszélünk, mert a 3-4-ben a defensive tackle feladata a blokkok felvétele és így a linebackerek munkájának segítése, viszont a 4-3-ban a fent említett feladatokon kívül még play-eket is kell csinálniuk, főleg a futás ellen.


A másik ok amiért fontos, hogy egy csapatnak kőkemény defensive tackle-jei legyenek az, hogy ők megfelelő alaphangot adnak az egész csapat számára, sokkal keményebben játszanak a többi poszton is ha ezek az óriások középen teszik a dolgukat, gondoljunk csak a Detroit Lions Ndamukong Suh-val megerősödött védelmére.

Ritkaság: Nagyon nehéz minden tekintetben jó defensive tackle-t találni, ezért általában a kivételes játékosok hamar elkelnek a drafton és csak karrierjük vége felé váltanak csapatot.

Hatékonyság: Egy jól teljesítő tackle azzal, hogy középen elvégzi a piszkos munkát feljavítja a körülötte játszók teljesítményét. Külön szintre emelkedhet a defensive end-ek és a linebacker-ek játéka egy jó defensive tackle mellett.

Pénz: Egész jól keresnek, de nem fogják csődbe vinni a csapatokat (ellenpélda lehet Albert Haynesworth és a 100 millió dolláros szerződése).

Karrierhossz: Nagyon rövid, ezek a srácok az események sűrűjében vannak minden egyes play-nél a 30-as éveik elején általában kiégnek, ezen kívül nagyon sokszor sérültek is.

Összefoglalva: A csapatok igazi kincsként kezelik defensive tackle-jeiket, karrierjüket általában egyetlen klubnál játsszák és komolyan megdolgoznak pénzükért. Legjobb példa erre a mai footballban a Vikings defensive tackle párosa Pat Williams és Kevin Williams.

Első számú elkapó: Mára az NFL erősen passzorientált ligává vált. Az irányítón kívül a passzjáték legfontosabb eleme az első számú elkapó. Az kiemelkedő képességű elkapókra készülniük kell a védelmi koordinátoroknak, sokszor dupla emberfogást használnak ellenük, ami megkönnyíti a többi lekapó és az irányító munkáját is. A másik dolog amit az első számú elkapók csinálnak azok a "nagy play"-ek, atletikus képességeik miatt ezeket a játékosokat szinte lehetetlen tartani, kulcsszituációkban pedig az esetek többségében rájuk támaszkodnak az irányítók.


Ritkaság: Sok jó elkapó van az NFL-ben, de ez nem jelent elit első számú elkapót, szerintem hét első számú elkapó van a ligában: Andre Johnson, Larry Fitzgerald, Calvin Johnson, Roddy White, DeSean Jackson, Brandon Marshall és Steve Smith. A neveken vitatkozhatnánk, a lényeg az, hogy kevesebb, mint tíz olyan elkapó játszik ma az NFL-ben akik meccseket dönthetnek el villanásaikkal és a legnehezebb szituációkban is eredményesek maradnak. Nagyon nehéz jó elkapót draftolni, ennek elsődleges oka az, hogy nagyon sokban függ az irányító minőségétől a poszt és az NFL túl sok hangsúlyt fektet a játékosok méretére (ezért csúszott DeSean Jackson a második körig) sokszor alulértékelve a játékosokat.

 

Hatékonyság: Közepesnek mondanám a hatékonyságukat mert egy első számú elkapó minden helyzetben feltalálja magát és hatékony marad, ugyanakkor sok olyan csapat is képes kiemelkedően teljesíteni amelyikből hiányzik egy ilyen játékos.

Pénz: 8-10 millió dollár körül keresnek évente az igazi nagyágyúk, ez magas, de nem megengedhetetlenül magas fizetés az NFL-ben.

Karrierhossz:  Átlagosnak mondható, a 30-as éveik közepéig hatékonyak maradnak ezek a játékosok, fizikai adottságaik romlását jól ellensúlyozza egyre nagyobb tapasztaltságuk.

Összefoglalva: Az első számú elkapók midig közönség kedvencek, pénzt jelentenek a csapatok számára. Könnyebbé teszik az irányító és a többi elkapó életét, mert magukra vonják a figyelem nagy részét ezért fontosak a csapatok számára.

Safety: Tudom, hogy ismétlem magam, de nem hangsúlyozhatom eléggé mennyire passzközpontú az NFL manapság. Mivel a támadóegységek egyre nagyobb tempót diktálnak elengedhetetlen, hogy a védelmek kövessék ezt a trendet és a passzvédekezés színvonala is emelkedjen, ehhez van szükség a safety-kre.

A statisztikák szerint az eladott labdák száma fordítottan arányos a győzelmi eséllyel, itt jönnek a képbe a safety-k. Ők szerzik meg a legtöbb labdát az ellenfelektől, jobb helyzetben vannak az interception-hoz mint a corner-ek, hatalmasakat ütnek a labdával futó játékosokon elsősorban azért, hogy fumble-t harcoljanak ki. Sok esetben villanásaikkal eldöntenek meccseket (gondoljunk csak Troy Polmalu, Ed Reed vagy Bob Sanders szerepére csapataik védelmében).


A safety-k másik fő feladata a terület lezárása, a futás elleni védelem segítése. Az NFL történetében sosem vártak el ennyit a safety-ktől, mint a ma elterjedt védelmi sémákban. A free safety tradicionálisan egy nagy területet lefedni képes labdavadász, aki a pálya középső részén segít a passz elleni védekezésben, a strong safety pedig a tight end-ért illetve a futások levédekezéséért felelős hatalmasat ütő játékos.

 

Ritkaság: Közepesnek mondható, a free safety-k az NFL-ben általában korábban corner-t játszottak, de sebességük nem volt elég a poszton, míg a strong safety-k sokszor kis méretű linebacker-ekből lesznek. Általánosságban elmondható, hogy jó free safety-t nehezebb találni, mint jó strong safety-t.

Hatékonyság: Ezek a játékosok nagy hatással lehetnek a meccsek végkimenetele szempontjából, mégsem tekinthetők annyira meghatározónak, mint a már tárgyalt posztok. Meccsenként két-három alkalommal szólnak bele a play-ek kialakulásába.

Pénz: A jó képességű játékosok átlagos fizetéssel bírnak.

Karrierhossz: Talán a legsérülésveszélyesebb poszt az egész amerikai futballban a safety, nagy sebességgel mozognak és hatalmasakat ütköznek, átlagosan 4-5 év alatt olyan mennyiségű sérülést szednek össze amivel már nem tudják az elvárható szinten folytatni a sportot.