Az amerikai futball posztjai és fontosságuk a játék szempontjából
Írta: Botond    2011. június 14. kedd, 05:43    PDF Nyomtatás E-mail

A következő három poszttal folytatjuk a pozíciók elemzését: 3-4-es védelmi rendszer nose tackle-je, 4-3-as rendszer bal oldali defensive end-je, 4-3-as rendszer belső linebacker-e.

3-4-es védelmi rendszer nose tackle-je: Ha a 4-3 as rendszer defensive tackle-jét óriásnak neveztem akkor ezek a játékosok titáni méretűek, a Ravens Terrence Cody-ja 195 cm magas és közel 160 kg. Messze ezek a srácok a legnagyobbak a pályán, legfontosabb tulajdonságuk az ember feletti erő és mozdíthatatlanság. A 3-4-es védelmi rendszer azt várja el a nose tackle-től, hogy a snap pillanatában azonnal támadja a centert (innen származik az elnevezés is, az egész mérkőzésen a center orra előtt állnak), vegyen fel több blokkot és lehetőleg borítsa össze középről a falat, tönkretéve a futási vonalakat.

A poszt jellegéből adódóan ezek a játékosok nem villognak sokszor, ezért sokszor alulértékelik őket, főleg a szurkolók. Ugyanakkor a méretbeli adottságok ellenére nem is olyan nehéz egy ilyen játékost találni a drafton, mivel nincs szükség futball előképzettségre, mint a többi poszt esetén. A 3-4-es nose tackle-ök passz szituációkban nem nagyon vannak a pályán, közepes állóképességű játékosok is végigjátszanak meccseket.

Ritkaság: Mivel a liga fele 3-4-es rendszerben áll fel nem túl nehéz ilyen játékosokhoz hozzájutni a szabadügynökség során, a drafton az első 3 kör valamelyikében kelnek el.

Hatékonyság: Fő feladatuk a futás bebetonozása, mást nem is nagyon tudnak csinálni. Mivel az NFL a passz irányába tolódik el egyre kisebb szerepe van a nagy testű futás ellen védekező falembereknek.

Pénz: Egész jól keresnek, de nem érik el az elit 4-3-as defensive tackle-ök fizetését.

Karrierhossz: A fal más posztjához hasonlóan sokat sérültek, ráadásul méreteik miatt ezek a sérülések elég komolyak és nehezen heverik ki azokat. 4-5 jó évük van a ligában.

4-3-as rendszer bal oldali defensive end-je: Már tudjuk mennyire fontos a jobb oldali defensive end, de azért a bal oldalinak is fontos szerepe van a 4-3-as rendszerben. A 4-3-as rendszer alapja az irányítóra helyezett nyomás, a bal oldali end feladata inkább a futás elleni védekezés felé tolódik el, ha még emellett passzsiettetésre is képes az nagyon megnöveli a védelem hatékonyságát.

Ritkaság: Nem túl nehéz megfelelő embert találni erre a posztra, mind a szabadügynökség során, mind pedig a késői draft választásokkal is kezdő szintű játékost találhatnak a csapatok. A liga legjobb bal oldali defensive end-je Robert Mathis például ötödik körös választás volt.

Hatékonyság: Statisztikailag ezek a játékosok a pályán betöltött szerepük miatt sosem lesznek a legjobbak között, viszont jelentős szerepük van a 4-3-as séma sikerében, ezért közepesnek mondanám.

Pénz: Megint közepes, ezek a játékosok egész jól keresnek.

Karrierhossz: Mivel a fal húsdarálójában kell helytállniuk egy 4-5 éves karrier már jónak mondható körükben.

4-3-as rendszer belső linebacker-e: A védelem egyetlen posztja sem hasonlítható a 4-3-as belső linebacker-hez, ő a védelem irányítója, hívja a play-eket, mindenkit gatyába ráz, az NFL-ben általában ők a védelmek csapatkapitányai. Nagy területet kell bejárniuk, sokféle feladatuk van: zónáznak a passz ellen, ha feléjük jön a futás a lehető leghamarabb megállítják, lehetőleg úgy, hogy a futónak ne legyen kedve tovább játszani. Ezek a játékosok nagyon kemények és a sokféle feladatuk miatt hatalmas játékintelligenciával kell rendelkezniük.

Ritkaság: A fenti jellemzés alapján azt gondolnánk ritkák az igazán kiemelkedő belső linebacker-ek, de mivel a poszton leginkább a szívósságra és a játékintelligenciára van szükség az egyetemről kikerülő évek óta játszó belső linebacker-ek nagyon könnyen beletanulnak szerepeikbe az NFL-ben, jó példa erre a Rams-ben játszó James Laurinaitis aki első évében a liga  meghatározó játékosai közé emelkedett. A sérülések elkerülésének képessége azonban ritka ezért szerintem közepesen nehéz megfelelő belső linebacker-t találni.

Hatékonyság: Nagyon fontosak a védelem szempontjából. Nekik kell vezetniük a társaságot. Jonathan Vilma, DeMeco Ryans és Ray Lewis is abszolút vezérei csapatuk védőegységeinek.

Pénz: Sokat keresnek, de a fizetésük teljesen megérdemelt, hatalmas felelősségük van a pályán.

Karrierhossz: Amennyiben megfelelő keménységgel rendelkeznek nagyon hosszú ideig játszhatnak, kiváló példa erre Ray Lewis aki több mint egy évtizede vezeti a Ravens védelmét, azonban a rengeteg ütközés miatt néhány év alatt elkopnak az átlagos képességű játékosok.